Digitalisering och digital transformation

Jag var nyligen i Berlin tillsammans med @OsaAnkarcrona och pratade om hur universitet kan arbeta med sociala medier. Under några blogginlägg kommer jag berätta vad presentationen innehöll, och försöka utveckla lite mer. Första inlägget (det här) kommer handla om den digitala transformationen, och att vi inte längre har någon möjlighet att återvända tillbaka till de vanor som vi hade tidigare.

Det digitala landskapet har förändrats väldigt snabbt, och vi konsumenter har vant oss vid det. Ett tydligt exempel är Spotify. För tio år sedan hade det varit otänkbart att ha all musik som vi älskade i vår telefon, men vips, när tjänsten fanns, blev det lika otänkbart att köpa en CD-skiva. Efter en sådan förändring så går det inte att gå tillbaka till vart vi var tidigare.

Cash is king – men inte i Sverige

Något annat som vi vant oss vid i Sverige är alternativa betalningsätt, betala med kort, med sms, och andra lösningar som inte innefattar kontanter. Det förvånade mig att kulturen för kontanter var så stark i Tyskland och den enda gången jag lyckades betala med kort var på flygplatsen (en tysk korv och en Coca-Cola) innan jag flög hem. I Sverige däremot så har vi kommit extremt långt, och forskare vid KTH, där jag jobbar som kommunikatör, tror att Sverige kan bli det första kontantlösa samhället.
I Stockholm kan du inte betala med kontanter på bussen.
I Stockholm kan du inte betala med kontanter på bussen.

Swish

Något som gör allt ännu mer spännande, är att de största bankerna i Sverige har gått samman och skapat Swish. Något som KTH-forskaren som jag länkar till tidigare i texten kommenterar så här:

– En utbredd användning av Swish skulle kunna ersätta sedlar och mynt helt, och därmed påskynda processen som kan göra Sverige till ett av de första kontantlösa samhällena i världen, säger Niklas Arvidsson.

Refugee phone

En annan intressant spaning är det ideella initiativet Refugee phone. Det är något som jag först inte tänkte på, men för en nyanländ, är det lika självklart som för oss att ha tillgång till en telefon. Att kunna ringa hem, ha kontakt med sina vänner på Facebook och få tillbaka sin identitet är avgörande. Att få tillgång till kartor, vägbeskrivningar och lära känna sitt närområde är också viktigt, och där kan en mobil vara till hjälp.

För den absoluta majoriteten av jordens alla människor är mobiltelefon och datakommunikation helt avgörande i vardagen. Det gäller inte minst de tusentals människor som just nu är på flykt. För dom är mobiltelefonen det avgjort viktigaste hjälpmedlet för att lyckas med resan bort från krig, hunger och fattigdom.

 

Avrundning

Håller du med om att digitaliseringen skapar mönster som är svåra att gå tillbaka från? Vad tror du nästa innovation är som vi kommer tycka är självklart om tio år? Kommentera eller tweeta  @MWaltersson

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *